top of page

Donkere huidvlekken: hyperpigmentatie


Hyperpigmentatie wordt veroorzaakt door een overmatige melanineproductie die ongelijk verdeeld is over het huidoppervlak. Dit hoopt zich op in sommige gebieden en vormt ongewenste, (lelijke) donkere huidvlekken. Donkere vlekken zijn veranderingen in de kleuruniformiteit van een bepaald deel van de huid en zijn een cosmetisch probleem dat kan worden vervaagd of behandeld met de juiste cosmetica of een geschikte professionele behandeling. Het is belangrijk om te weten dat onregelmatige pigmentatie een probleem is dat zowel jonge als volwassen huid treft. Het fototype van iedereen definieert de kleur van hun huid, die wordt beïnvloed door het aantal keren dat een persoon wordt blootgesteld aan de zon. De gebieden die veel worden blootgesteld aan de zon zijn donkerder dan de gebieden die bedekt zijn. Bovendien draagt ​​leeftijd bij aan het verschijnen van ouderdomsvlekken. Melanine is het natuurlijke pigment dat de kleur van de huid bepaalt. Maar wat is melanine? Het is een door ons lichaam gesynthetiseerde stof die verantwoordelijk is voor de natuurlijke huidskleur en die dienst doet als afweermechanisme tegen zonnestraling. Met andere woorden, de huid vertoont soms een ongelijkmatige ophoping van melanine, wat zich uit in de vorm van donkere vlekken of een doffe, ongelijkmatige toon.


Pigmentproblemen zijn gerelateerd aan melanineverstoringen, die hyperpigmentatie veroorzaken (donkere huidvlekken); deze worden veroorzaakt door een teveel aan huidpigment (melanine), wat te wijten kan zijn aan een toename van het aantal cellen dat het produceert of, vaker, aan een toename van de hoeveelheid pigment in het gebied.

Waarom ontstaan ​​er donkere huidvlekken?

Blootstelling aan de zon beïnvloedt elk type donkere huidvlekjes, hetzij door ze tijdelijk donker te maken (sproeten, moedervlekken) of permanent (melasma), of door bij te dragen aan het verschijnen van donkere vlekken in de huid die er voorheen geen hadden (lentigo of ouderdomsvlekken, post-inflammatoire pigmentatie). Daarom moet elke maatregel die bedoeld is om de verschijning van donkere huidvlekken te bestrijden of te voorkomen, altijd aansluiten bij zonbescherming. Het is belangrijk om te weten dat het niet alleen zonnestraling of hormonale veranderingen zijn die overmatige melaninesynthese en ongelijke ophoping in de huid veroorzaken; het zijn ook externe factoren zoals vervuiling, lichtgevoeligheid veroorzaakt door medicatie, acne, stress en een slecht dieet, die allemaal interne en externe irriterende huidprocessen kunnen veroorzaken die de overmatige melaninesynthese in de huid stimuleren. Verder verschijnen er ook zogenaamde "ouderdomsvlekken", donkere vlekken die verband houden met ouderdom of een verouderende huid. Als onderdeel van het hyperpigmentatieproces is de verouderende huid een andere factor die bijdraagt ​​aan het verschijnen van donkere vlekken. Wat uit een relevante recente ontdekkingen is, is dat is aangetoond dat verouderende fibroblasten melanogenese-stimulerende factoren vrijgeven. Wat betekent dit? Deze factoren stimuleren de melaninesynthese en veroorzaken onregelmatige afzettingen in de huid, wat resulteert in het verschijnen van donkere vlekken en een ongelijkmatige teint. Dit laat ons zien dat het voorkomen van veroudering een belangrijk aspect is om hyperpigmentatie te voorkomen. Recente studies hebben aangetoond dat de huid een geheugen heeft, een essentieel feit om in gedachten te houden over het ontstaan ​​van donkere vlekken. Irritatie en schade veroorzaakt door de zon of de andere bovengenoemde irriterende processen hopen zich op; dat wil zeggen dat deze schade de cellen negatief verandert, waardoor ze onregelmatig gaan functioneren, waardoor vroegtijdige huidveroudering ontstaat. Deze celafbraak hoopt zich op in de loop van de tijd, waardoor hun functioneren wordt belemmerd, daarom is het van vitaal belang om dit te voorkomen, niet alleen door de huid te beschermen tegen zonnestraling en andere omgevingsfactoren die haar kunnen irriteren, maar ook door de schade op celniveau te herstellen.

De meest voorkomende donkere huidvlekken

Ephelides (typische sproeten): ze verschijnen tijdens de kindertijd / adolescentie en, tenzij aangegeven door een dermatoloog, hebben ze geen behandeling nodig. Nevus (moedervlekken): Op dezelfde manier als hierboven, verschijnen ze tijdens de kindertijd / adolescentie en, tenzij aangegeven door een dermatoloog, hebben ze geen behandeling nodig. Levervlekken (Lentigo Solaris/Senilis): dit is een cosmetisch probleem dat veel voorkomt bij zowel jonge als volwassen huiden. Degenen die last hebben van dit soort vlekken zijn meestal net zo bezorgd over hen als over het verschijnen van rimpels. Dit type vlekken varieert meestal tussen verschillende tinten bruin en hoopt zich op in de gebieden die het meest worden blootgesteld aan de zon (gezicht, handen, decolleté), vooral bij mensen met een lichte huid die het niet zo gemakkelijk hebben. Op deze plekken is er een teveel aan normaal huidpigment (melanine). Hoewel ze geen behandeling nodig hebben, is het normaal dat we ze willen vervagen en corrigeren.

Hoe voorkom je het verschijnen van donkere huidvlekken?

Om donkere vlekken te helpen voorkomen, moet de blootstelling aan de zon worden beperkt, vermijd zonnebaden tussen 12:00 en 16:00 uur, neem extra beschermende maatregelen bij buitenactiviteiten en gebruik anti-zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Bovendien is het een goed idee om stress te vermijden en de huid te beschermen tegen vervuiling, blauw licht en externe stoffen die ook voortijdige veroudering en onregelmatige pigmentatie veroorzaken. Het is ook essentieel om goede voeding te hebben op basis van een uitgebalanceerd dieet, om het verschijnen van voortijdige donkere huidvlekken te voorkomen. Evenzo hebben recente ontdekkingen aangetoond dat een sleutelfactor voor het voorkomen van de stimulering van overtollige melaninesynthese het voorkomen van slijtage en voortdurende wrijving op een bepaald deel van de huid is, omdat hierdoor ook donkere vlekken worden veroorzaakt.

Hoe behandel je donkere huidvlekken?

Het behandelen, corrigeren en voorkomen van het verschijnen van donkere vlekken is een cosmetisch probleem dat zowel jonge als volwassen huid betreft. Het is belangrijk om donkere vlekken globaal te behandelen, de oorsprong van melanogenese te bereiken en alle processen te blokkeren die tot onregelmatige pigmentatie leiden. De formules van behandelingen om donkere vlekken te corrigeren en te voorkomen zijn ontworpen met technologisch geavanceerde actieve ingrediënten, exfoliërende en vernieuwende actieve ingrediënten, anti-melanogenese en depigmenterende actieve ingrediënten en anti-aging en herstellende actieve ingrediënten. Nu weet je hoe en waarom donkere vlekken ontstaan; in de volgende post gaan we dieper in op hoe en met welke behandelingen we ze kunnen vervagen en corrigeren. Mis het niet!


CASMARA Cosmetica zonder grenzen!

122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page